Baladi

Av Monica Martinussen

BaladiBaladi har sterke røtter i den gamle egyptiske folkemusikken, og er kjent som Cairos blues. Baladi  betyr folkelig, eller fra landet, og uttrykker lidenskap og glede så vel som vemod, lengsel og dyp sorg.

Dansen ble utviklet rundt 1900 i Egypts storbyer, spesielt i Kairo, av innflyttede landsbyfolk som eksperimenterte med å legge inn vestlige elementer i den tradisjonelle folkemusikken. Musikken er spesielt laget for den kvinnelige danser og portretterer både mannlige (kjeppdans) og kvinnelige elementer. Dansen betraktes som typisk egyptisk med elementer fra faraoisk Egypt. Dansen er tung og folkelig inspirert og armene er hele tiden nær kroppen.

BaladiBaladiens hovedelement ligger i improvisasjon og følelser, og basisrytmen er maksoum (dumtak-tak-dumtak). Et soloinstrument improviserer fulgt av markante slag på tromme, så følger en rolig del der solo og rytmeinstrument spiller sammen, så et raskt parti og til slutt sang eller trommesolo. I begynnelsen av 1900 ble trekkspill det ledende instrumentet akkompagnert av Ney (vertikal bambusfløyte), Tabla og Doff (stor tamburin uten symbaler), Mazhar (stor tamburin), og av og til saksofon, klarinett og trompet.

Baladi danses i løstsittende eller tettsittende tob (hel, rett drakt). Rundt hoftene har man et vakkert enkelt sjal av matchende eller kompletterende stoff og gjerne et skjerf på fra hodet.

Kjente artister: Hassan Abul Seoud, Faruk Salamah, Al Sheikh Taha,
Eks. på CDer: Mostafa Sax: Hayati, Spirit of the heart av Suraya Hilal and Cairo Baladi Ensemble, Saher El Accordeon: Hasan Abou el-Saoud, Hossam Ramzy: Best of Balady and Saidi, Hossam Ramzy: El Sultaan

Kilder: Kay Artle: Baladi – Egyptens Blues (Sodabladet 3, 2001) pluss ulike nettsteder


In English
Bli medlem

Bli medlem!

Er du interessert i dans, kultur og musikk fra Midt-Østen? Bli medlem i Zamila. For kr 100,- /år får du rabatter på utvalgte kurs og informasjon om kurs om det som skjer i Bergen på magedansfronten. Ta gjerne kontakt med oss på e-post : zamila7@hotmail.com

Bildegalleri Zamila ODF

Bildegalleri Zamila ODF

%d bloggere liker dette: