Bollywood

Av Lee Diana Winde

BollywoodBetegnelsen ”Bollywood” er en kombinasjon av ordene Bombay (Mumbai) og Hollywood, og er en sjangerbetegnelse på film, musikk og dans som produseres i Mumbai.

Filmbyen produserer hundrevis av filmer årlig. Filmene inneholder mye musikk og dans, inspirert av klassisk indisk dans, tradisjonell indisk dans, orientalsk dans og vestlige influenser.

En film har gjerne opptil fem eller seks lengre dansenumre, og det indiske publikumet føler seg bedratt om dette ikke oppfylles. Koreografiene inneholder bevegelser som skal understreke og trekke tråder til innholdet i filmen og sangteksten. Så når en snakker om Bollywood-dans er det ikke en enhetlig dansestil, men en potpourri av flere ulike dansestiler, både tradisjonelle og nye. To av de ulike klassiske indiske stilene som kan kombineres presenteres nedenfor. I tillegg til disse og andre indiske folkedanser har Bollywood-dansen hentet inspirasjon fra blant annet hip-hop, jazz, salsa, mambo, ballett og orientalsk dans.

OdissiOdissi-dans
Odissidansen er en gammel, men likevel ung dans. Den kan spores tilbake til tempeldanserinnene i Orissa Maharis for 2000 år siden, da danserne æret og underholdt gudene med sin dans. Etter hvert forsvant dansen nesten helt, for å så gjenoppstå på 1950-tallet. En klassisk indisk danseforestilling følger et bestemt mønster, med en åpningsscene og flere påfølgende dansestykker.

En dans er omtrent 7 minutter lang, og en forestilling varer i minst 45 minutter. I åpningsscenen blir Moder Jord, guruen, musikeren og publikum beæret og innledningen innholder en bønn til en Indisk gud eller gudinne. De andre stykkene viser frem ulike sider ved Odissidansen.

BhangraBhangra-dans
En annen klassisk indisk dansestil er Bhangra, som stammer fra Punjabi i Nord-India. Denne stilen er en av de største innen Bollywood-dans. Punjabi er et jordbruksområde, og flertallet av innbyggerne er sikher. Den tradisjonelle dansen gjennomsyrer samfunnet og er svært levende i dette området.

Bhangra ble opprinnelig bare danset av menn, men nå er den også erobret av kvinnene. Den kvinnelige versjonen kalles Didda. Musikken er basert på en tromme, mini-gitar og fløyte, og rytmen er enkel og fengende. Skulderbevegelsene er det som karakteriserer dansen, og i tillegg inneholder den mange sprang, hopp og dreininger.

Andre stiler og ”Håndspråket”

Mudras
Andre klassiske indiske dansestiler er for eksempel Kathak fra det nordlige India, Bharata natayam fra tamil Nadu, Kathakali og Mohiniatam fra Kerala og Maniouri fra Manipur for å nevne noen. Håndspråket som fungerer som et vokabular til dansen kalles ”Hastas” eller ”Mudras”, som oversatt fra sanskrit betyr ”Hånd” eller ”Symbol”. Enhånds-alfabetet innholder 28 ulike ”bokstaver”, med noen lokale variasjoner, mens tohånds-alfabetet innholder 24 stykker. Ved å bruke disse håndbevegelsene viser danserinnen handlingen for publikum.

ShivaShiva – Den dansende guden
Den urgamle hinduiske guden Shiva fremstilles ofte dansende. Man tror at Shivas kosmiske dans omfatter sirkelen fra skapelse via liv til ødeleggelse. I en av sine fire hender holder Shiva en tromme, mens en annen hånd holder i ild. De fire hendene balanserer de skapende og ødeleggende kreftene. Shivas ene ben hviler på kreftene som innholder menneskenes ignoranse og ondskap, mens det andre hviler fritt i luften.

Rundt Shiva tegnes en ring av flammer, som representerer naturens vitale krefter sammen med den dansende guden inni sirkelen. Flammene representerer den transenderende kreften mellom visdom og sannhet, samt mantraet ”Om” som er et uttrykk for den helhetlige skapende kraften. Shivas dans er livets dans.

BollywoodBollywood-dansen
Bollywood er altså som en godteripose med masse forskjellige godbiter, med inspirasjon fra mange av verdens hjørner og dette gjør den til spesielt spennende både å danse og å se på. Sensuren i India har i de seneste årene vært streng, og nakenhet eller nærkontakt mellom mann og kvinne har ikke vært tillatt. Isteden blir eksempelvis kyssescener erstattet med dans.

Det er ikke bare kvinnene som danser, også mennene i indiske filmer gjør sitt beste, og alle som er med i filmen kan få en dans, som den lille jenten eller hennes bestefar.

Ofte fungerer dansen som en kommentar til handlingen i filmen, og under en dans kan kostyme bli skiftet opptil fire eller fem ganger. Indiske filmer har ofte kjærlighet som tema, og danseparet danser ofte alene, men andre ganger har de mange bakgrunnsdansere, og kostnadene for en dansescene kan bli enorme. For eksempel medvirket 200 dansere i filmen ”Hum Dil Se Chuk Sanam”. Tempoet på musikken og dansen er ofte svært raskt, og noen sier at dansene ofte blir spilt inn i et saktere tempo, for å så øke tempoet i filmstudioet etterpå.

Det finnes flere filmstiler, bevegelsene avhenger av både koreografien, sangene og tonen i filmen.

DevdasTre eksempler på ulike filmer for interesserte er ”Dil Chahta Hai”, ”Lagaan” og ”Devdas”, som alle er spilt inn de siste årene. I den første filmen, ”Dil Chahta Hai” (Hjertet vil) er handlingen lagt til moderne vestlig orienterte omgivelser, blant annet er den innspilt i Australia. Musikken i filmen består for en stor del av vestlig pop, kostymene er vestlig inspirerte og dansen er moderne og rask.

Den andre filmen, ”Lagaan” (Skatten) foregår i landlige omgivelser i 1983. Skuespillerne har tidsriktige bondeklær og musikken og dansen er folkloristisk inspirert.

Den siste filmen ”Devdas” (Heltens navn) er en tragisk kjærlighetshistorie. Den nyeste produksjonen har lagt handlingen til 1930-tallet, skuespillerne har overdådige kostymer og både musikken og dansen er klassisk-inspirert.

Kilder:
Skriv fra Lena Astrid (i sammenheng med Bollywood-kurs i Stavanger høst 2007).
http://www.bollywood-tanz.de/content/blogcategory/33/65 (oversatt av Monica Martinussen).
http://en.wikipedia.org/wiki/Bollywood
http://indembassyhavana.cu/culture/dance/intro.htm#idf
http://www.meissoun.ch/dlai/bollywood.htm
Mer info:
http://www.bollywoodwhat.com
http://planetbollywood.com
http://bollywoodondemand.com

Reklamer

In English
Bli medlem

Bli medlem!

Er du interessert i dans, kultur og musikk fra Midt-Østen? Bli medlem i Zamila. For kr 100,- /år får du rabatter på utvalgte kurs og informasjon om kurs om det som skjer i Bergen på magedansfronten. Ta gjerne kontakt med oss på e-post : zamila7@hotmail.com

Bildegalleri Zamila ODF

Bildegalleri Zamila ODF
Reklamer

%d bloggere like this: