Khaleegy

Khaleegy, Khaleeji, Khaliji eller Raqs Al Nasha’ar er en dansestil fra området rundt den Persiske Gulf (Saudi Arabia, Kuwait, Bahrain, Qatar, Forente Arabiske Emirater og Oman). Her i Skandinavia kalles den gjerne hårdans.

KhaleegyDansen er en tradisjonell sosial dans som utføres på kvinnefester og i bryllup. Saudiaraberne kaller dansen Raqs Khaliji som betyr ”dans fra Gulfen”. I Quatar kalles den Rags Khaliji, og i Kuwait kalles den Samri (Saumri) som refererer til dansens rytme. I De Forente Arabiske Emirater kalles dansen Na’ashat som refererer til kvinnens bevegelser når hun svinger håret til rytmen.

Dansen utføres i grupper eller i par og er stort sett basert på improvisasjon. Den er vanligvis ikke noen solodans. Khaleegy kjennetegnes ved en livfull rytme, morsomme gyngende bevegelser, lek med kostymet og slenging med håret. Fotarbeidet i dansen er meget enkelt. De bevegelsene som karakteriserer dansen best er kastene med overkroppen (slik at håret flagrer), skuldershimmy som fremhever kostymets dekorasjoner, og armbevegelsene hvor en holder opp kjolen (for ikke å snuble i den når en danser). Det finnes flere danseformer innen Khaleegy, de fleste utføres av menn (noen med våpen).

I dag danses khaleegy ofte til moderne musikk, noen ganger uten den karakteristiske Khaleegyrytmen. Denne rytmen kalles også Saudi og gjenspeiler den tradisjonelle hypnotiske 2/4 adany rytmen fra Yemen som har to tunge slag og en pause (1+2 pause). Kjente Khaleegy-artister er Mohammed Abdou og Rashed el Maged.

Kostymet er en kjempelang vid kjole med masse dekor (Thobe Al Nasha’ar – kvinnethobe). Kjolen er noe gjennomsiktig og man har den utenpå festklær eller andre kostymer. Armeåpningene er vide og man kan drapere dem over hodet som et slør. Kjolen kalles ofte bryllupskjole da den ofte bæres utenpå festklærne i brylluper. I Quatar kalles den påfuglkjole siden et av de mest brukte motivene på kjolen er påfugler.

Kilder: Google


In English
Bli medlem

Bli medlem!

Er du interessert i dans, kultur og musikk fra Midt-Østen? Bli medlem i Zamila. For kr 100,- /år får du rabatter på utvalgte kurs og informasjon om kurs om det som skjer i Bergen på magedansfronten. Ta gjerne kontakt med oss på e-post : zamila7@hotmail.com

Bildegalleri Zamila ODF

Bildegalleri Zamila ODF

%d bloggere liker dette: