Ghawazee


Av Monica Martinussen

GhaziyaGhawazee er en egyptisk folkedans som stammer fra de egyptiske sigøynerne, kalt Ghawazee (ghaziya i entall). Ghawazee-stammen kom til Egypt en gang på 1600-tallet og antas å opprinnelig være indiske sigøynere.
Dansestilen ble tidligere sett på som vulgær og uakseptabel, og i 1834 ble folket bannlyst fra Kairo og bosatte seg i søndre Egypt (bannlysningen gjaldt forøvrig alle kvinnelige dansere, også de vel ansette Awalims).

Ordet betyr inntrengere av hjertet på egyptisk og referer i dag til enhver danser som opptrer utendørs i Egypt. De danser ofte i par eller i gruppe, bestående av familiemedlemmer, og bytter på å danse som par, solo og sammen.  De egyptiske sigøynerne bruker som oftest Fellahin-rytmen, men iblant forekommer saidi-rytmen og saidi-musikk blir ofte brukt i dansen, som kjennetegnes av en jordnær, kraftfull og leken dansestil.

Noen bevegelser er typisk for ghawazee bl.a. en type vibrerende/ristende bevegelse samtidig som hoften svinger fra side til side og den ene foten tramper i marken på en spesiell måte. Dansen er ikke koreografert, og kvinnene imiterer ofte mennenes stokkedans og hestedans på en leken måte.

GhawazeeI Syria var ghawazee en type tung gullmynt som kvinnene hullet ut og sydde på sine drakter som dekorasjon, så kanskje kommer navnet herfra og ikke fra betydningen gahar = sigøyner (ghawazee, entall ghaziya).

De vanligste instrumentene er Mizmar (traktlignende fløyte med gjennomtrengende lyd), Nay (rett bambusfløyte), Arghool (2 sammenbundne vannpiper, den korteste med 6 hull og stengt i bunn), Rababa (fiolinlignende), Balady-tabla, Tabla, og Tar (tamburin). Ghawazeekostymet består av en fotsid kjole med overliggende tunika og en vest. Musikkeksempel: Les Musiciens du Nil, Aisha Ali.

Kilder:
Googlesøk på Internett, Al Farah, Soda-bladet, og W. Buonaventura 1983: Belly dancing. London: Virago Press

For de som ønsker å vite mer om orientalsk dans anbefales også:
W. Buonaventura 1989. Serpent of the Nile: Women and dance in the Arab world. London: Saqi Books
K. van Niewkerk 1995. “A trade like any other”. Female singers and dancers in Egypt. University of Texas Press, Austin. (ISBN 0-292-78723-5)


In English
Bli medlem

Bli medlem!

Er du interessert i dans, kultur og musikk fra Midt-Østen? Bli medlem i Zamila. For kr 100,- /år får du rabatter på utvalgte kurs og informasjon om kurs om det som skjer i Bergen på magedansfronten. Ta gjerne kontakt med oss på e-post : zamila7@hotmail.com

Bildegalleri Zamila ODF

Bildegalleri Zamila ODF

%d bloggere liker dette: