Shaaby


Shaaby betyr folkelig på arabisk. Shaabi er moderne egyptisk popmusikk, gjerne med innslag av latinamerikanske rytmer, og refererer til dansen på gatene i Kairo.

ShaabyBevegelsene er i utgangspunktet de samme som i oriental/kabaret, men de utføres på en råere, tyngre, mer jordnær og vulgær måte. Stilen er ganske flørtende, glad, leken, noe frekk og humoristisk. Det danses i det man tilfeldigvis har på seg.

Draktene er altså langt fra så elegante og forseggjorte som kabaretdrakten. Shaaby danses nå også på scenen med heldekkende og lang kjole, men det er ikke det samme som det man ser i gatene.

Vokalister som synger «shaaby» musikk er bl.a. Khaled Agag, Hakim, Hassan El Asmar, Shaaban Abdel Raheem og Magdy Talaat.

Kilder:
Googlesøk på Internett, Al Farah, Soda-bladet, og W. Buonaventura 1983: Belly dancing. London: Virago Press

For de som ønsker å vite mer om orientalsk dans anbefales også:
W. Buonaventura 1989. Serpent of the Nile: Women and dance in the Arab world. London: Saqi Books
K. van Niewkerk 1995. “A trade like any other”. Female singers and dancers in Egypt. University of Texas Press, Austin. (ISBN 0-292-78723-5)


In English
Bli medlem

Bli medlem!

Er du interessert i dans, kultur og musikk fra Midt-Østen? Bli medlem i Zamila. For kr 100,- /år får du rabatter på utvalgte kurs og informasjon om kurs om det som skjer i Bergen på magedansfronten. Ta gjerne kontakt med oss på e-post : zamila7@hotmail.com

Bildegalleri Zamila ODF

Bildegalleri Zamila ODF

%d bloggere liker dette: