Meleya Leff


Meleya Leff blir også kalt Iskaderani, Eskanderani eller Skanderani. Meleya betyr tørkle og Leff betyr å pakke seg inn. Meleya var opprinnelig et ytterplagg i svart ull som ble brukt i hele Egypt i tidligere tider. Det er nå sjelden å se lenger.

Meleya LeffDansen er oppfunnet i Alexandria i 1920-årene, men som med mange andre dansestiler var det Mahmoud Reda som gjorde den kjent på scenen. Den danses i ulike utgaver i Alexandria og Cairo (som baladi). Dansen i Alexandria er frekkere, kjolene kortere og flørten mer direkte, og man bruker tyggegummi. På vestlige scener danses dansen kun av kvinner, men opprinnelig var også menn med i dansen. Kvinnene prøver å tiltrekke seg mennenes oppmerksomhet.

Meleyaen er ment å skjule og å beskytte mot menns blikk, men den livlige dansen gjør at den hele tiden glir ned og må rettes på og draperes på ny. Mennene imponerer med høye spring og hurtige beinarbeid. Meleyadanserinnen gjør opprør mot normer og regler, en riktig rebell som utfordrer sine omgivelser med forførelse og humor.

Meleya LeffMeleyaen som er laget for scene består av to stykker svart jersey (2,5 x 0,6 cm) som er heklet sammen med luftmasker og pyntet med paljetter rundt yttersidene og på det heklede midtstykket. Kostymet består av en stram kort kjole med rysjer, paljetter og perler, høyhælte sko og hodetørkle med farvede dusker eller småblomster (Mandihl bi Uiya). Noen steder brukes et slør (burr óh) foran ansiktet og dekker alt unntatt øynene.  Mennene danser i en svart, vid Alexandria-bukse, genser, en fargerik vest og en hvit fiskerhatt. Meleya danses til hurtig maksoum-rytme i 4/4 takt, noen ganger til sang som forteller en historie.

Kilder:
Googlesøk: Meleya leff + iskanderani + eskanderani
Anna Barner Sarp 2007. Mavedans og andre folkedanse fra Egypten. Primabella, Danmark. 191 pp

Tips: Du kan lage en enkel og billig meleya av 2,5 m med nervøs fløyel fra Jysk.

Reklamer

In English
Bli medlem

Bli medlem!

Er du interessert i dans, kultur og musikk fra Midt-Østen? Bli medlem i Zamila. For kr 100,- /år får du rabatter på utvalgte kurs og informasjon om kurs om det som skjer i Bergen på magedansfronten. Ta gjerne kontakt med oss på e-post : zamila7@hotmail.com

Bildegalleri Zamila ODF

Bildegalleri Zamila ODF
Reklamer

%d bloggere like this: