Tribal


Tribaldans betyr stammedans og er en kulturhistorisk sigøynerdans med røtter i de opprinnelige folkloriske trinn og rytmer fra Mellom-Østen, India, Europa og de Arabiske land.

TribaldanserNår man ser på tribal får man følelsen av at dette er den opprinnelige dansen, selve urdansen, men tribal vokste frem som danseform i California i 70-årene.

Jamila Salimpour regnes som grunnleggeren av tribalstilen (ATS = American Tribal Style), og hennes dansegruppe ”Bal Anat”, samt Carolena Nericcio og henne dansegruppe ”FatChanceBellyDance” er de mest kjente og ledende gruppene innen dansestilen i dag.

Jamila lot seg inspirere av den algirske Ouled Naïl-stammen og de egyptiske Ghawazeene (sigøynerne) og konstruerte en improvisasjonsdans som bygger på bestemte trinn og formasjoner. Holdningen og mange av håndbevegelsene er inspirert av flamenco. Tribaldansen er en meget kraftfull, spektakulær og dragende dans, og spesielle effekter som f.eks. sverd kan gjøre dansen dramatisk å se på. Andre spesielle effekter er fat, potter, amforaer, stokker, pokaler etc.

Dansen danses i grupper på to eller flere dansere. Gruppen har en leder, men ledelsen av gruppen går på omgang. Lederens oppgave er å med tydelige tegn vise resten av gruppen når de skal bytte trinn eller retning. Det blir en spontan gruppe koreografi. Tribal er oppdelt i raske og langsomme bevegelser som alle har en grunnvariant samt variasjoner man kan eksperimentere med. Danserne spiller symbaler til de raske bevegelsene.

Man bruker den musikken man lar seg inspirere av, enten det er tradisjonell berbermusikk, tuaregmusikk, egyptisk folkemusikk, spansk, indisk eller New Age musikk.

TribaldansereKostymene er ofte fargerike og består av mange lag, med et langt vidt sort bomullskjørt i flamencostil pyntet med et farget/mønstret bånd nederst, og haremsbukser i kontrastfarge under. Toppen er inspirert av den indiske Choli og har vanligvis bar rygg. Ofte har man en mynt-bh, eller en bh pyntet med fargerike bånd utenpå. Hofteskjal med frynser og utenpå dette et smalt belte med små speil, cauri-skjell og fargerike store dusker er det mest vanlige.

Håret er satt opp og dekket av en turban, hovedsakelig svart, men ofte med fargerike stoffer i kontrast ytterst, og med store mengder smykker som pynt. Danseren bærer også store mengder tunge etniske smykker, og det er også vanlig å pynte seg med svarte tatoo i ansiktet.

I de siste årene har det utviklet seg ulike klesstiler, og det er blitt mer vanlig å blande inn syntetiske stoffer, selv om naturmaterialer er regelen. Det store skjørtet kan byttes ut av belte med stoff-paneler, fotside frynser og tykke lange fletter av ull. Turbanen kan også byttes ut med en parykk laget av mange tykke fletter av kunstig hår og/eller fargerik tovet ull (en slags rastafari-look) og store fargerike blomster.


In English
Bli medlem

Bli medlem!

Er du interessert i dans, kultur og musikk fra Midt-Østen? Bli medlem i Zamila. For kr 100,- /år får du rabatter på utvalgte kurs og informasjon om kurs om det som skjer i Bergen på magedansfronten. Ta gjerne kontakt med oss på e-post : zamila7@hotmail.com

Bildegalleri Zamila ODF

Bildegalleri Zamila ODF

%d bloggere liker dette: